ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER
ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΣΤΕ - ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΟΥΜΑΣΤΕ
 
                    21/9/2016

Η νόσος Alzheimer, είναι μια σοβαρή εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου και αποτελεί την πιο συχνή μορφή άνοιας. Σχετικά με τη νευροβιολογία της νόσου, συγκεκριμένα χαρακτηρίζεται από την εναπόθεση στον εγκέφαλο δύο παθολογικών πρωτεϊνών, του  β-αμυλοειδούς και της πρωτεΐνης «τ» που οδηγεί σε δυσλειτουργία και εν συνεχεία θάνατο των νευρικών κυττάρων και εκφράζεται με  μια σειρά συμπτωμάτων:

 • Διαταραχές μνήμης, ιδιαίτερα της πρόσφατης μνήμης (π.χ. επανάληψη της ίδιας ερώτησης πολλές φορές)
 • Διαταραχές της ικανότητας κατανόησης και έκφρασης του λόγου
 • Διαταραχές των οπτικοχωρικών δυνατοτήτων (π.χ. απώλεια προσανατολισμού,  δυσκολία χρήσης μέσων μεταφοράς, ατυχήματα κατά την οδήγηση)
 • Διαταραχές  της κρίσης (π.χ. μειωμένη αντίληψη και αποδοχή της απώλειας μνήμης, αδυναμία λήψης αποφάσεων για τον εαυτό τους και τους άλλους)

Όμως, εκτός από τα νοητικά προβλήματα, οι ασθενείς με Alzheimer παρουσιάζουν επιπλέον και συμπτώματα ψυχιατρικού χαρακτήρα. Τα συμπτώματα αυτά οφείλονται κυρίως σε χημικές αλλαγές στον εγκέφαλο, είναι εξαιρετικά συχνά και αποτελούν αιτία σοβαρών δυσλειτουργιών για τους ανθρώπους που φροντίζουν τους ασθενείς και το ευρύτερο περιβάλλον τους. Μερικά από αυτά τα συμπτώματα συνήθως είναι:

 • Αλλαγές στη διάθεση (π.χ. κατάθλιψη)
 • Επιθετικότητα, ευερεθιστότητα, αρνητισμός, πείσμα κλπ.
 • Παραληρήματα (π.χ. καχυποψία έναντι είτε ξένων είτε οικείων προσώπων) και ψευδαισθήσεις (κυρίως οπτικές, όπως π.χ. οικείων προσώπων από το παρελθόν που δεν  βρίσκονται εν ζωή).

Τα πρώτα σημάδια της νόσου είναι η ήπια έκπτωση της μνήμης και των άλλων νοητικών λειτουργιών που συχνά περνούν απαρατήρητα τόσο από τον ασθενή όσο και από τα μέλη της οικογένειάς του. Στην πορεία όμως όσο η νόσος εξελίσσεται, επηρεάζονται οι δραστηριότητες της καθημερινής ζωής και το άτομο φτάνει σταδιακά να εξαρτάται ολοκληρωτικά από τους άλλους.

Οι αιτίες της νόσου Alzheimer δεν είναι εν πολλοίς γνωστές. Παρ’ όλα αυτά, οι μελέτες δείχνουν ότι υπάρχουν αρκετοί γενετικοί παράγοντες οι οποίοι παίζουν σημαντικό ρόλο. Ταυτόχρονα, σημαντική επιρροή στην εμφάνιση και εξέλιξη της νόσου φαίνεται ότι εκδηλώνουν πολλοί περιβαλλοντικοί παράγοντες συμπεριλαμβανομένων αγγειακών νόσων (π.χ. διαβήτης, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία), και τρόπου ζωής (π.χ. εκπαίδευση, επάγγελμα, πνευματικές, κοινωνικές δραστηριότητες, φυσική άσκηση, δίαιτα κλπ).

Στις μέρες μας τα ποσοστά των ασθενών που πάσχουν από τη νόσο Alzheimer έχουν αυξηθεί κατά πολύ και οι περισσότερες μελέτες δείχνουν πως το γεγονός αυτό σχετίζεται άμεσα με το σύγχρονο τρόπο ζωής και διατροφής που έχουν οι άνθρωποι κυρίως του Δυτικού κόσμου.

Οι σημαντικότεροι παράγοντες που ευνοούν στην εμφάνιση και στην εξέλιξη της νόσου είναι :

 • Ηλικία
 • Κληρονομικότητα
 • Κάπνισμα
 • Υψηλή συγκέντρωση χοληστερόλης
 • Υψηλή αρτηριακή πίεση
 • Ο διαβήτης
 • Η παχυσαρκία

 

Μπορεί η σωστή διατροφή να προλάβει την εκδήλωση της Νόσου ή και ακόμα να καθυστερήσει την εξέλιξή της;

Φυσικά και μπορεί! Συγκεκριμένα, έχει δειχθεί ιδιαιτέρως σημαντική η συστηματική κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε αντιοξειδωτικά συστατικά, τα οποία προλαμβάνουν το οξειδωτικό στρες που δημιουργούν οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου στον εγκέφαλο των ηλικιωμένων και πασχόντων. Τέτοια συστατικά αποτελούν:

 • Οι Βιταμίνες συμπλέγματος Β : Β1 , Β6, Β9, Β12 και φολλικό οξύ, οι οποίες βρίσκονται σε αφθονία στα δημητριακά, στους ξηρούς καρπούς, τα αυγά, τα λαχανικά, τα φρούτα και στο λευκό κυρίως κρέας και επεμβαίνουν στην σύνθεση της μυελίνης των νευρικών κυττάρων και την παραγωγή των νευροδιαβιβαστών.
 • Η Βιταμίνη B3 (νιασίνη) η οποία βρίσκεται στο κόκκινο κρέας, στα ψάρια και τα πουλερικά, έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές δράσεις και θεωρείται η σημαντικότερη βιταμίνη που πρέπει να χορηγείται σε αυτήν την ασθένεια.
 • Τα Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα, τα οποία συναντώνται στα λιπαρά κυρίως ψάρια και τα ιχθυέλαια και καθυστερούν την επιδείνωση των εγκεφαλικών λειτουργιών.
 • Τα Ακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία βρίσκονται κυρίως στο ελαιόλαδο, τα μη υδρογονωμένα φυτικά λίπη και τους ωμούς ξηρούς καρπούς και βοηθούν κατά πολύ στην πρόληψη της νόσου.

Διατροφή και νόσος Alzheimer σημαίνει Μεσογειακό Πρότυπο Διατροφής. Εάν στην καθημερινότητα μας καταναλώνουμε όλων των ειδών τα εποχικά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ελαιόλαδο, γαλακτοκομικά, ψάρια και θαλασσινά, δημητριακά και άλευρα ολικής άλεσης, όσπρια, αυγά και καλής ποιότητας κρέας χαμηλό σε λιπαρά, εάν μειώσουμε το περιττό μας βάρος και εντάξουμε στην καθημερινότητά μας το περπάτημα και την άσκηση οποιασδήποτε μορφής, εάν διατηρούμε σε χαμηλά επίπεδα τη χοληστερίνη του αίματος μας και την πίεση και ρυθμίσουμε σωστά τον διαβήτη μας, βάζουμε τις βάσεις για να μην πέσουμε θύματα της ασθένειας. Αλλά και αν ακόμα αυτό συμβεί σε εμάς ή στο περιβάλλον μας, διατροφή και νόσος Alzheimer πάνε μαζί μέχρι το τέλος!

Βρείτε ΕΔΩ στο ηλεκτρονικό μας φαρμακείο, όλα τα συμπληρώματα διατροφής που ενισχύουν τη Μνήμη, συνεισφέρουν στην καλή Λειτουργία του Εγκεφάλου και βοηθούν στην Πρόληψη αλλά και Αντιμετώπιση της νόσου του Alzheimer.

 

Επιμέλεια: Σ.M.,
Βιολόγος, MSc

manager@cretan-pharmacy.com

 

ΨΕΙΡΕΣ...ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΕΣ & ΕΠΙΜΟΝΕΣ! ΜΑΘΕΤΕ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ.                       6/9/2016

Σεπτέμβρης ξανά και επιστροφή στα θρανία για μια καινούργια σχολική χρονιά! Εκτός όμως από τον ενθουσιασμό και τις προετοιμασίες, οι γονείς έρχονται αντιμέτωποι και με το πρόβλημα των ψειρών!

Οι ψείρες είναι παράσιτα που απαντώνται στο ανθρώπινο οργανισμό από τα αρχαία κιόλας χρόνια. Συγκεκριμένα, τον άνθρωπο προσβάλλουν τρία είδη ψείρας:

 • Η ψείρα του τριχωτού της κεφαλής
 • Η ψείρα του σώματος
 • Η ψείρα του εφηβαίου

Οι ψείρες τρέφουν μια ιδιαίτερη συμπάθεια για την παιδική παιδική ηλικία και αυτό διότι μπορούν και διασπείρονται πολύ εύκολα από παιδί σε παιδί κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, μέσω αντικειμένων κοινής χρήσης (βούρτσες, πετσέτες, κλινοσκεπάσματα κτλ) ακόμη και από τα ρούχα των παιδιών που κρέμονται σε διπλανές κρεμάστρες στο σχολείο ή τους παιδικούς σταθμούς.

Η ψείρα που προσβάλει πιο συχνά τα παιδιά, είναι εκείνου του τριχωτού της κεφαλής και αποτελεί ένα μικροσκοπικό, γκρίζο-λευκό έντομο μεγέθους μόλις 3-4 χιλ. το οποίο μπορεί να απομυζεί αίμα και με τα πόδια της να προσκολλάται γερά στις τρίχες. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, που είναι περίπου 40 ημέρες, το θηλυκό γεννά 300 περίπου αυγά με συχνότητα 7-10 ημερησίως. Όταν εκκολαφτεί ή νύμφη και βγει από το αυγό, το άδειο κέλυφος που λέγεται κόνιδα είναι άσπρη στο χρώμα και αναγνωρίζεται πιο εύκολα από τα αυγά που έχουν το χρώμα του δέρματος και βρίσκονται σε επαφή με το δέρμα. Πολλές φορές όμως μπορούμε να τις μπερδέψουμε με πιτυρίδα ή κατάλοιπα διαφόρων λακ κλπ.

Κατά τη διάρκεια της ζωής της η ψείρα τρέφεται με ανθρώπινο αίμα. Αν ωστόσο η θερμοκρασία στο περιβάλλον ανέβει (πχ. όταν το άτομο έχει πυρετό) ή κατέβει (πχ. θάνατος), τότε η ψείρα θα φύγει προς αναζήτηση νέου ξενιστή. Γι’ αυτό και οι ειδικοί συστήνουν τη συχνή χρήση θερμού αέρα με το πιστολάκι κατά το στέγνωμα των μαλλιών μετά το λούσιμο.

 

Πώς όμως μεταδίδονται;

Οι ψείρες συνήθως μεταδίδονται με την άμεση προσωπική επαφή και την ανταλλαγή ρούχων. Έτσι, στο σχολείο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί οι ψείρες πρώτα εξαπλώνονται και αργότερα αρχίζουν τα δίνουν τα πρώτα συμπτώματα, που είναι η έντονη φαγούρα.

 

 

Πώς αντιλαμβανόμαστε ότι ένα παιδί έχει ψείρες;

Το μεγάλο πρόβλημα με τη διάγνωση για τις ψείρες είναι ότι είναι σχεδόν αόρατες, αφού τα ενήλικα έντομα έχουν μήκος 3-4 χιλιοστά και αλλάζουν ανάλογα το χρώμα τους. Παρ’ όλα αυτά, μπορούμε έμμεσα να τις αντιληφθούμε καθώς η παρουσία τους στο τριχωτό της κεφαλής συνοδεύεται από κνησμό, δυσάρεστη μυρωδιά και μικρές, οβάλ λευκές ή γκρι κηλίδες, που κολλάνε στον άξονα τρίχας. Επιπλέον, μπορούν κάποιες φορές να φανούν με γυμνό μάτι στο πίσω μέρος της βάσης του λαιμού, στους κροτάφους και γύρω από τα αυτιά.

 

Πώς να τις αντιμετωπίσετε

Σε πρώτη φάση, θα ήταν βοηθητικό να διαθέτετε ένα μεταλλικό χτενάκι ώστε να ξετρυπώνετε τα παράσιτα και να ξεκολλάτε τις κόνιδες.  Ο μόνος όμως αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης είναι η χρήση εξειδικευμένων σειρών αντιφθειρικών φαρμακευτικών προϊόντων, τα οποία έχουν σχεδιαστεί ειδικά για παιδιά. Καλό είναι να γίνεται μια επαναληπτική-προληπτική θεραπεία 7 ημέρες μετά την πρώτη, ώστε να σκοτωθούν και τα τελευταία παράσιτα που βρίσκονταν μέσα σε αβγά και έχουν εκκολαφθεί. Και επειδή οι κόνιδες ανοίγουν κάθε επτά ημέρες, εάν μετά την πρώτη θεραπεία έχουν επιβιώσει κάποιες, θα τις καταπολεμήσετε ώστε να απαλλαγείτε οριστικά από το πρόβλημα. 

Σημαντικό επίσης αποτελεί να απολυμάνετε τα σεντόνια και τα προσωπικά σας αντικείμενα, όπως χτένες και καπέλα, σε υψηλή θερμοκρασία καθώς και ο καθαρισμός των στρωμάτων και χαλιών με ατμό. Κατά το διάστημα της θεραπείας, αποφεύγετε τη στενή συναναστροφή με άλλα άτομα.

Δείτε ΕΔΩ όλη τη σειρά με τα εξειδικευμένα Αντιφθειρικά προϊόντα που διαθέτει το φαρμακείο μας για Πρόληψη & Αντιμετώπιση.

Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε τις ψείρες είναι η πρόληψη!

Αν το παιδί σας έχει μακριά μαλλιά, φροντίστε να είναι πάντοτε δεμένα όταν πηγαίνει στο σχολείο. Έτσι δεν θα έρθουν σε επαφή με τα μαλλιά άλλων παιδιών που μπορεί να έχουν πάνω κόνιδες ψείρας.

Τέλος, μια πρακτική και εύκολη συμβουλή είναι να ρίξετε μία σταγόνα αιθέριο έλαιο λεβάντας στη χτένα του παιδιού. Το λαδάκι μένει στα μαλλιά και απωθεί τις ψείρες (Παρόμοια δράση έχουν τα αιθέρια έλαια ευκαλύπτου, τσαγιόδεντρου, και δεντρολίβανου).

 

 

5 Μύθοι για τις ψείρες!

 1. Οι ψείρες προσελκύονται από τη βρωμιά
  Οι δερμα
  τολόγοι τονίζουν ότι οι ψείρες δεν σχετίζονται με την κακή υγιεινή. Η εξάπλωσή τους βασίζεται στις συχνές συναναστροφές με άτομα που έχουν τα ίδια ψείρες.
 2. Τα κατοικίδια έχουν ψείρες
  Οι ψείρες που ζουν και αναπαράγονται στο τριχωτό της κεφαλής των ανθρώπων δεν επιβιώνουν στα ζώα. Για παράδειγμα, τα τσιμπούρια και οι ψύλλοι που συναντώται στα κατοικίδια διαφέρουν κατά πολύ από τις ψείρες.
 3. Οι ψείρες πηδούν και πετούν
  Οι ψείρες μπορούν μόνο να περπατήσουν. Γι’ αυτό και είναι συχνότερο στα παιδιά να κολλήσουν ψείρες, καθώς συνηθίζουν να ακουμπούν τα κεφάλια τους όταν παίζουν ή κοιμούνται μαζί.
 4. Το σπίτι μπορεί να μολυνθεί από τις ψείρες
  Δεν είναι συχνό φαινόμενο μια ψείρα να μεταφερθεί σε ένα μαξιλάρι ή ένα έπιπλο. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι ψείρες έχουν κυρίως την ικανότητα να προσκολλώνται στην τρίχα και φεύγουν πολύ δύσκολα από αυτή.
 5. Οι ψείρες προκαλούν πάντοτε φαγούρα
  Η φαγούρα δεν είναι απαραίτητο σύμπτωμα. Για το λόγο αυτό, χρειάζεται οι γονείς να ελέγχουν τακτικά το κεφάλι των παιδιών τους.

 

Επιμέλεια: Σ.M.,
Βιολόγος, MSc

manager@cretan-pharmacy.com

 

ΦΑΚΟΙ ΕΠΑΦΗΣ - ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ;                                                                                       26/8/2016

Οι Φακοί Επαφής έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και κάνουν την καθημερινότητά μας πιο εύκολη και ξεκούραστη!

Η διαδικασία εφαρμογής τους είναι λίγο-πολύ σε όλους γνωστή: Πλένουμε καλά τα χέρια μας και τα σκουπίζουμε με ένα καθαρό πανί. Στη συνέχεια, αφαιρούμε τους φακούς επαφής και τους τοποθετούμε στην ειδική θήκη φύλαξης με το κατάλληλο διάλυμα.

Πόσοι όμως από τους χρήστες τους, ακολουθούν πιστά αυτούς τους βασικούς κανόνες;

Να λοιπόν κάποια από τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε όταν φοράμε φακούς επαφής σύμφωνα με αυτά που επισημαίνουν οι οφθαλμίατροι με βάση την εμπειρία τους:

Λάθος 1ο: Αφήνουμε το νερό της βρύσης να έρθει σε επαφή με τους φακούς

Ίσως σας φαίνεται ακίνδυνο, αλλά οι φακοί απορροφούν το νερό και καταστρέφονται. Ο λόγος είναι ότι το νερό περιέχει μικροοργανισμούς και αλλοιώνει το φακό. Έτσι, το αποτέλεσμα είναι να μην εφαρμόζει καλά και να τραυματίζει τον κερατοειδή και κατ’ επέκταση, οι μικροοργανισμοί μπορεί να εισέλθουν στο μάτι και να προκαλέσουν μόλυνση. Για το λόγο αυτό, είναι απαγορευτικό να κάνουμε μπάνιο ή να κολυμπάμε με τους φακούς και να χρησιμοποιούμε νερό βρύσης για τον καθαρισμό των φακών.

Λάθος 2ο: Χρησιμοποιούμε το σάλιο μας όταν μας ενοχλούν οι φακοί

Αυτή είναι μια πολύ κακή συνήθεια… Όπως το νερό, έτσι και το σάλιο περιέχει κι αυτό παθογόνους μικροοργανισμούς. Εάν οι φακοί μάς ενοχλούν και δεν έχουμε μαζί μας την ειδική θήκη, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να τους πετάξουμε. Θα πρέπει να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι, έχοντας μαζί μας τα γυαλιά. Μια άλλη όμως εύκολη και απλή λύση είναι ο ορός (φυσικά δάκρυα), καθώς μπορεί να ανακουφίσει προσωρινά το μάτι.

Λάθος 3ο: Δεν αλλάζουμε τακτικά το διάλυμα καθαρισμού

Το διάλυμα περιέχει σκόνη και βακτήρια από το βρώμικο φακό. Έτσι, εαν χρησιμοποιούμε ξανά και ξανά το ίδιο διάλυμα χωρίς να το αντικαταστήσουμε, οι φακοί δεν καθαρίζουν ποτέ! Επιπλέον, εάν υπάρχει μικροτραυματισμός στον αμφιβληστροειδή, όλα τα μικρόβια εισέρχονται στο μάτι. Είναι λοιπόν απαραίτητο να αλλάζουμε το διάλυμα κάθε φορά που τοποθετούμε τους φακούς στη θήκη. Εάν παρ’ όλα αυτά θέλουμε να αποφύγουμε αυτή τη διαδικασία, μπορούμε να χρησιμοποιούμε φακούς μίας χρήσης.

Λάθος 4ο: Χρησιμοποιούμε την ίδια θήκη φύλαξης για πολύ καιρό

Η θήκη φύλαξης, όπως και οι φακοί, συγκρατούν σκόνη και παθογόνους μικροοργανισμούς. Για το λόγο αυτό, οι οφθαλμίατροι συνιστούν να μη χρησιμοποιούμε την ίδια θήκη για περισσότερο από τρεις μήνες.


Λάθος 5ο: Πλένουμε τη θήκη με νερό βρύσης και δεν την αφήνουμε να στεγνώσει

Ένα πάρα πολύ συχνό λάθος είναι ότι πλένουμε τη θήκη φύλαξης με νερό βρύσης, ενώ ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται μόνο με το ειδικό διάλυμα και όχι με νερό. Στη συνέχεια, η θήκη πρέπει να σκουπίζεται καλά με μια καθαρή πετσέτα και να την αφήνουμε να στεγνώσει εντελώς πριν την κλείσουμε.

Λάθος 6ο: Φοράμε μηνιαίους φακούς για 30 μέρες, σε περίοδο 6 μηνών ή και περισσότερο

Πολλά άτομα φοράνε τους φακούς σε ειδικές περιστάσεις και όχι καθημερινά. Αυτό δε σημαίνει ότι ένας μηνιαίος φακός έχει διάρκεια ζωής 30 μέρες χρήσης. Πρέπει να καθορίζουμε πότε να πετάξουμε τους φακούς με βάση πότε ανοίξαμε τη συσκευασία και όχι πόσο συχνά τους φοράμε!
Λάθος 7ο: Ενώ νιώθουμε ενόχληση από τους φακούς, συνεχίζουμε να τους φοράμε

Εάν ο φακός μας προκαλεί την παραμικρή ενόχληση θα πρέπει να προτιμήσουμε τα γυαλιά, προκειμένου να αποφύγουμε πιθανές μολύνσεις. Ακόμη, εάν παρατηρήσουμε κοκκίνισμα ή βλέπουμε θολά καλό είναι να μη φορέσουμε τους φακούς για μερικές ημέρες, καθώς υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού του κερατοειδούς. Διότι οι φακοί μπορούν να αντικατασταθούν, τα μάτια μας όμως όχι!


Λάθος 8ο: Φοράμε τους φακούς επαφής μετά το βάψιμο (οι άνδρες δεν έχουν τέτοια θέματα!)

Το συγκεκριμένο λάθος αφορά το γυναικείο πληθυσμό και πρέπει να γνωρίζει ότι πάντα πρώτα πρέπει να τοποθετούνται οι φακοί επαφής πριν το μακιγιάζ, ώστε να αποφύγουμε να μπει οποιοδήποτε προϊόν στο μάτι. Επίσης, πρέπει να τους αφαιρούμε πριν χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε κρέμα ή λοσιόν ντεμακιγιάζ.

Λάθος 9ο: Κοιμόμαστε με τους φακούς

Άλλο ένα συχνό λάθος που αφήσαμε για το τέλος είναι ότι πολλές φορές δε βλέπουμε την ώρα να κοιμηθούμε και δεν έχουμε κουράγιο να αφαιρέσουμε τους φακούς επαφής! Φανταστείτε όμως, ότι κάτι τέτοιο είναι σαν να κοιμόμαστε με μια πλαστική σακούλα στο κεφάλι! Αυτό σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται η μεταφορά οξυγόνου στα μάτια. Την ώρα του ύπνου όμως, το μάτι πρέπει να ξεκουράζεται, αφού άλλωστε τότε οι φακοί δε μας χρειάζονται πια!

 

Κλείνοντας, στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε βήμα-βήμα τη σωστή διαδικασία τοποθέτησης και αφαίρεσης των φακών επαφής που συνιστούν οι ειδικοί:
https://www.youtube.com/watch?v=rKnHWfw4Azo

Επιμέλεια: Σ.M.,
Βιολόγος, MSc

manager@cretan-pharmacy.com

 

 

ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΦΟΡΑΜΕ ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΟ;                               26/7/2016

Τα αντιηλιακά αποτελούν χημικές ουσίες που όταν τοποθετούνται στο δέρμα, τροποποιούν τη διείσδυση της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Ποια είναι τα είδη υπεριώδους ακτινοβολίας και τι μπορούν να προκαλέσουν;
Η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου διαθέτει 3 διαφορετικά είδη, τη UV-A, τη UV-B και τη UV-Γ. Η UV-B προκαλεί έγκαυμα και διάφορες μορφές καρκίνου του δέρματος, ενώ η UV-A επιδρά στον υποδόριο ιστό και μπορεί να αλλάξει η δομή του κολλαγόνου και των ινών ελαστίνης του δέρματος, επιταχύνοντας έτσι την γήρανσή του. Οι αρνητικές συνέπειες των εγκαυμάτων είναι αθροιστικές. Η UV-Γ είναι το πιο επικίνδυνο είδος της υπεριώδους ακτινοβολίας, καθώς με αυτήν έχουν επιτευχθεί εργαστηριακά μεταλλάξεις. Έτσι, το ιδανικό αντιηλιακό θα πρέπει να διαθέτει φίλτρα ευρείας απορρόφησης στην UVA και UVB ακτινοβολία και παράλληλα να έχει υψηλό δείκτη προστασίας.

Τι κρύβεται πίσω από το δείκτη προστασίας SPF του αντιηλιακού;
Ο δείκτης προστασίας SPF, είναι ένα επιπλέον σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει να προσέξουμε όταν διαλέγουμε αντιηλιακό. Πόσοι όμως πραγματικά γνωρίζουμε τι αντιπροσωπεύει; Στην πραγματικότητα, είναι ένας αριθμός που δείχνει πόση περισσότερη ώρα μπορεί να εκτεθεί κάποιος στον ήλιο χρησιμοποιώντας το αντηλιακό που τον αναγράφει, σε σχέση με το χρόνο που θα μπορούσε να εκτεθεί χωρίς τη χρήση του αντηλιακού. Αν για παράδειγμα ένα αντηλιακό έχει δείκτη προστασίας SPF10, αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο που θα μπορούσε να εκτεθεί στον ήλιο χωρίς αντηλιακό για 15 λεπτά χωρίς να κοκκινίσει, με αυτό το αντηλιακό μπορεί να εκτεθεί για 10×15=150 λεπτά. Ύστερα από αυτό το διάστημα το αντηλιακό δεν προστατεύει και πρέπει να ανανεώνεται.
Επομένως η διαφορά μεταξύ ενός αντιηλιακού με δείκτη προστασίας SPF30 σε σχέση με ένα αντιηλιακό με δείκτη SPF50, ΔΕΝ είναι ότι εκείνο με το μεγαλύτερο δείκτη μας προστατεύει πιο αποτελεσματικά, αλλά ότι μας προστατεύει ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΩΡΑ. Έτσι, όσο χαμηλότερο δείκτη αντιηλιακού διαλέξουμε, τόσο συχνότερα θα χρειαστεί να το ανανεώνουμε.

Αν χρησιμοποιώ αντιηλιακό με πολύ υψηλό δείκτη δεν θα μαυρίσω καθόλου.
Η φράση αυτή που πολλοί επικαλούνται για να δικαιολογήσουν το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιούν αντιηλιακό είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ! Κι αυτό γιατί η μόνη διαφορά μεταξύ ενός υψηλού δείκτη αντιηλιακού με ένα χαμηλού, ως προς το χρόνο μαυρίσματος είναι ότι με τον υψηλό δείκτη, το μαύρισμα της επιδερμίδας μας θα γίνει με πιο αργό ρυθμό, αλλά με περισσότερη ασφάλεια και επιπλέον με λιγότερα διαστήματα ανανέωσης!

Ποια άτομα είναι πιο ευαίσθητα ως προς την έκθεση στον ήλιο;
Τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα και μάτια, με ξανθά ή κόκκινα μαλλιά και τα άτομα που λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων ή άλλων λόγων μένουν αρκετές ώρες της ημέρας εκτεθειμένα στον ήλιο, είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητα στην ηλιακή ακτινοβολία και φυσικά τα παιδιά! Γι’ αυτό και οι συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού θα πρέπει να προσέχουν πολύ και να προστατεύονται πάντα!

Τι τύπου αντιηλιακό να διαλέξω; Spray, gel ή λοσιόν;
Η βάση που θα έχει το αντιηλιακό μας είναι κι αυτή σημαντική και θα πρέπει να είναι ανάλογη με τον τύπο του δέρματος. Πιο συγκεκριμένα, τα λιπαρά δέρματα χρειάζονται γαλακτώματα, spray, gel ή λοσιόν, ενώ τα ξηρά δέρματα χρειάζονται κρέμες και λάδια.

Πώς χρησιμοποιείται σωστά το αντιηλιακό;
Στην περίπτωση του αντηλιακού δεν είναι μόνο η ποιότητα, είναι και η ποσότητα που μετράει. Θυμήσου να απλώνεις μια γενναία ποσότητα αντηλιακού σε όλο σου το σώμα προσεκτικά και να κάνεις μασάζ για να απλωθεί ομοιόμορφα. Το δέρμα που θα τοποθετηθεί θα πρέπει να είναι καλά πλυμένο και στεγνό και να μην είναι ιδρωμένο, βρώμικο ή γεμάτο λίπος. Σημαντικό πολύ επίσης είναι να βάζουμε το αντηλιακό μισή ώρα πριν από την έκθεση στον ήλιο και να το ανανεώνουμε κάθε 21/2-3 ώρες, καθώς και ότι θα πρέπει να το ανανεώνουμε ύστερα από κολύμπι ή εφίδρωση.

Όταν έχει συννεφιά, δεν χρειάζεται αντιηλιακό!
Αυτή είναι ίσως και η μεγαλύτερη παγίδα! Κι αυτό γιατί η υπεριώδης ακτινοβολία περνά ακόμα και μέσα από τα σύννεφα. Η άμμος, το τσιμέντο και το νερό αντανακλούν μεγάλο μέρος της και το να μένει κανείς στη σκιά δεν αποτελεί πλήρη προστασία. Όταν χρησιμοποιούμε ομπρέλα λοιπόν, είναι καλύτερα να την τοποθετούμε στο γρασίδι, όπου η αντανάκλαση της ηλιακής ακτινοβολίας είναι πολύ μικρότερη.

Και αν ακόμα δεν έχετε πειστεί για τη χρησιμότητα του αντιηλιακού, για ρίξτε μια ματιά στο παρακάτω video! Είναι από μόνο του ικανό να σας αλλάξει γνώμη!
https://www.youtube.com/watch?v=o9BqrSAHbTc

Επιμέλεια: Σ.M.,
Βιολόγος, MSc

manager@cretan-pharmacy.com

 

 

7η ΑΠΡΙΛΙΟΥ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ                                          7/7/2016

 

Η σημερινή ημέρα της 7ης Απριλίου έχει παγκοσμίως καθιερωθεί ως ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ. Η ημέρα αυτή αποτελεί λοιπόν εξαιρετική ευκαιρία να αρχίσουμε να εξοικειωνόμαστε περαιτέρω με την ενημέρωση για θέματα Υγείας, εφόσον όλοι θα συμφωνήσουμε ότι είναι το πολυτιμότερο αγαθό στη ζωής μας!

Δεν είναι ιδιαιτέρως δύσκολο να μάθουμε να φροντίζουμε την Υγεία μας, χρειάζεται απλώς να το αποφασίσουμε και να ξεκινήσουμε να θέτουμε κάποιες «καλές συνήθειες» και «σωστούς κανόνες» ως μέρος της καθημερινότητά μας.

Υιοθετούμε λοιπόν ΤΩΡΑ νέες υγιείς συνήθειες όπως:

 • Αποφεύγουμε ή καταναλώνουμε με μέτρο το αλκοόλ
 • Αποφεύγουμε το κάπνισμα και τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών
 • Κάνουμε συχνές προληπτικές εξετάσεις για τον έλεγχο ασθενειών ή διαταραχών όπως: Υψηλή Αρτηριακή Πίεση, Διαβήτη, Υψηλά Επίπεδα Χοληστερόλης στο αίμα, διαφόρους τύπους καρκίνου κ.α.
 • Διατηρούμε το βάρος μας  σε φυσιολογικά επίπεδα
 • Βάζουμε στην καθημερινότητά μας τη Φυσική Δραστηριότητα
 • Τρεφόμαστε σωστά, σύμφωνα με τα πρότυπα της Μεσογειακής Διατροφής ως το βέλτιστο τύπο διατροφής

Θα ήταν μεγάλη παράληψη να μην αναφερθούμε εκτενέστερα στον τομέα της Πρόληψης εφόσον αποδεδειγμένα είναι η ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη μέθοδος αποφυγής εκδήλωσης διαφόρων ασθενειών και διαταραχών, ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται πολλές που κοστίζουν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους παγκοσμίως στις μέρες μας, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο καρκίνος του μαστού στις γυναίκες, διάφορες μορφές διαβήτη, κ.α..

Αναλόγως με το φύλο, την ηλικία αλλά και τους επιμέρους παράγοντες κινδύνου, κάποιοι σημαντικοί έλεγχοι που πρέπει να γίνονται συστηματικά από κάθε ενήλικα είναι οι εξής:

 •  Έλεγχος για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου
 • Γενετικός Έλεγχος για τον Καρκίνο του Μαστού ή των Ωοθηκών σε γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό  
 • Μαστογραφία για τις γυναίκες άνω των 35 ετών
 • Τεστ Παπανικολάου για έλεγχο του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας (για τον οποίο είναι υπεύθυνος κυρίως ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων - HPV) στις γυναίκες
 • Έλεγχος Προστάτη για τους άνδρες
 • Έλεγχο για τον ιό του AIDS (HIV) όταν υπάρχουν σχετικές υποψίες
 • Έλεγχος της Πίεσης του Αίματος
 • Έλεγχος της συγκέντρωσης Σακχάρου στο Αίμα   
 • Έλεγχος Χοληστερόλης
 • Μέτρηση της Οστικής πυκνότητας για τον κίνδυνο εκδήλωσης Οστεοπόρωσης, ειδικότερα στις γυναίκες από το στάδιο της Εμμηνόπαυσης και μετά
 • Έλεγχος για Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα
 • Έλεγχος για προδιάθεση εκδήλωσης Κατάθλιψης ή άλλων Ψυχικών Νοσημάτων 

 

Ας μην ξεχνάμε λοιπόν,

ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ σημαίνει ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ !!!

 

Επιμέλεια: Σ.M.,
Βιολόγος, MSc

manager@cretan-pharmacy.com